maanantai 16. joulukuuta 2019

Psykologinen turvallisuus tiimioppimisen voimavarana Ekamissa


Psykologinen turvallisuus käsitteenä tarkoittaa esimerkiksi tiimin jäsenten jaettua tunnetta siitä, että tiimissä on turvallista ottaa sosiaalisia riskejä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että tiimin jäsenet voivat ilman pelkoa nolatuksi, hylätyksi tai rangaistuksi tulemista ilmaista mielipiteitään ja ottaa puheeksi asioita. Psykologisesti turvallisessa tiimissä jäsenet kokevat voivansa kysyä kysymyksiä, varmistaa asioita, pyytää apua sekä esittää mielipiteitä, ideoita, huolia, epäilyksiä ja epäkohtia ilman rangaistuksen pelkoa ja huolimatta siitä, että voi itse vaikuttaa vähän naurettavalta tai hölmöltä. Psykologisesti turvallisessa tiimissä on siten myös turvallista tehdä virheitä ja puhua niistä. (Edmonson 2003.)

Psykologinen turvallisuus osana pedagogista toimintakulttuuria tukee organisaation oppimista. Suoriutuakseen omassa tehtävässään Ekamin tulee olla oppiva organisaatio, jossa oppii opiskelijoiden lisäksi koko henkilöstö. Ekamin pedagogisessa ohjelmassa, joka on toteutettu osana opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän strategiarahoituksen toimenpiteitä, tuodaan käytännön toiminnan tasolle Ekamin strategian tavoitteita, missiota ja arvoja. Ekamin pedagoginen toimintakulttuuri rakentuu strategiassa asetetuista tavoitteista, henkilöstön osaamisesta ja jatkuvasta kehittämisestä. Kaikilla näillä toimenpiteillä pyritään lisäämään opiskelijoiden ja henkilöstön kokemusta psykologisen turvallisuuden tunteesta.

Ekamin pedagogisessa ohjelmassa määritetään pedagogista toimintakulttuuria tavalla, joka tavoittaa jokaisen tiimin oppimisen. Kaikkien on ylläpidettävä ja kehitettävä osaamistaan sekä verkostoiduttava saavuttaakseen yhteisiä päämääriä. Kannustus, luottamus, palautteen pyytäminen ja osaamisen jakaminen ovat toimintakulttuurin peruspilareita ja niiden varassa luodaan myös yhteisesti hyvää työilmapiiriä ja turvallista työympäristöä. Opetus- ja ohjaushenkilöstö oppii yhdessä toistensa ja opiskelijoiden kanssa. Luodaan ilmapiiri, jossa on helppo ottaa puheeksi mieltä askarruttavia asioita sekä pyytää toisilta ihmisiltä apua. (Ekamin pedagoginen ohjelma 2019.)


Mukaeltu lähteestä: Edmondson, Amy (2003). Psychological safety, trust and learning: A group-level lens. Teoksessa: Trust and Distrust in Organizations: Dilemmas and Approaches, 239– 272. Toim. Roderick Kramer ja Karen Cook. New York: Russell Sage Foundation. 400 s. ISBN: 978-1-61044-338-8.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti